Основне меню →

Методичні рекомендації класним керівникам та майстрам в/н РЦ ПТО № 1 м. Кременчука “Виховна робота в умовах воєнного стану”

Методичні рекомендації класним керівникам та майстрам в/н РЦ ПТО № 1 м. Кременчука “Виховна робота в умовах воєнного стану”

       Указами Президента України №64/2022 від 24 лютого та №133/2022 від 14 березня 2022 року у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України введено воєнний стан. Воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності, територіальній цілісності.

        У цих надскладних умовах воєнного стану Міністерством освіти і науки України прийнято рішення про відновлення освітнього процесу там, де це є можливим. В організації освітнього процесу пріоритетом є забезпечення максимально можливої безпеки для кожного здобувача освіти.

         Організація освітнього процесу в умовах воєнного стану потребує іншого змісту та підходів до проведення виховної роботи. Основним напрямком має стати забезпечення безпекової складової здоров’я особистості, забезпечення її фізичного, психічного, соціального й духовного благополуччя.

          Виходячи з цього, основними напрямками і завданнями виховної роботи класного керівника і майстра в/н мають стати:

  1. надання здобувачам освіти базових знань з основ безпеки та формування поведінки правильних безпекових дій в умовах воєнного стану, навчити правилам збереження здоров’я, життя свого та навколишніх в разі бойових дій;
  2. надання психологічної підтримки, забезпечення психолого – педагогічного супроводу емоційно вразливих категорій осіб;
  3. сприяння адаптації та емоційно – психологічної підтримки тимчасово внутрішньо переміщеним особам;
  4. формування рис і якостей “українця-переможця” у війні російської федерації проти України:
  5. моральна стійкість, витримка, сила волі;
  6. протидія ворожій пропаганді, віра в перемогу, підтримання власного емоційного ресурсу;
  7. здатність та вміння протистояти негативним емоціям, стресу, тривозі, почуттю небезпеки;
  8. співчуття, милосердя, взаємодопомога, волонтерство, відчуття себе громадянином.