Основне меню →

Формування поведінки правильних безпекових дій та надання знань з основ безпеки

                  Формування поведінки правильних безпекових дій та надання знань з основ безпеки

        Україна постала перед загрозами збереження територіальної цілісності, виживання українства як нації, збереження державного суверенітету. Перед викликами невизначеної тривалості російського вторгнення та ведення бойових дій на території України виховна робота в РЦ ПТО1 м.Кременчука має бути спрямована на забезпечення безпекової складової здоров’я здобувачів освіти на всіх рівнях із залученням усіх учасників навчально-виховного процесу. Особлива і важлива роль належить класному керівнику, майстру в/н та вихователю, які знають своїх вихованців, організовують виховний процес, залучають до проведення виховної роботи відповідні служби.

          Одним із напрямків виховної роботи класного керівника, майстра в/н в умовах воєнного стану, постійних воєнних загроз є надання здобувачам освіти знань з основ безпеки, ознайомлення їх з важливими для збереження здоров’я та життя правилами дій в певних ситуаціях. Питання для розгляду мають бути такі:

  • воєнний стан, надзвичайна ситуація, заборони та обмеження;
  • правила поведінки в умовах надзвичайної ситуації воєнного характеру: необхідно, рекомендується, забороняється;
  • що таке “тривожна валіза”, як підготуватися, що покласти;
  • як діяти під час сигналу “повітряна тривога”, під час онлайн-уроків, якщо вмикається сигнал “повітряна тривога”;
  • правила спілкування в соціальних мережах в умовах воєнного стану;
  • як поводитися з інформацією, яка несе загрозу для України (не фотографувати місцевість, не публікувати, не репостити інформацію, яка містить фото з координатами інфраструктури населеного пункту, розташування ЗСУ тощо);
  • що робити, якщо виявлено підозрілий або вибухонебезпечний предмет;
  • як поводитися під час обстрілів стрілецькою зброєю, артобстрілах, артилерійських обстрілах системами залпового вогню;
  • як діяти у разі виявлення диверсантів, на що і на кого звертати увагу;
  • як діяти в умовах хімічної атаки;
  • перша домедична допомога під час обстрілів;
  • домашня медична аптечка, що має бути.

         Диверсія – підривні дії (підпали, руйнування), здійснювані спеціально підготовленими агентами або диверсійними групами в мирний і військовий час в цілях ослаблення економічної і військової потужності, а також і морального стану.

         Підпал – це свідоме спричинення пожежі через застосування джерела вогню до певних об’єктів. Відповідальність за паління сухої трави в період воєнного стану (Закон України “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України в умовах дії режиму воєнного стану” від 03.03.2022 року №2113-ІХ ст. 113).

Електронні ресурси на допомогу:

  1. Сайт МОН України:    головна міністерство – діяльність – цивільний захист та безпека життєдіяльності – рекомендації щодо дій у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайної ситуації.
  2. “Рекомендований вміст тривожної валізи”.
  3. Брошура  “У разі надзвичайної ситуації або війни”.
  4. Посібник Світлани Ройз “Ми готові. Про дітей” (як говорити про загрози з найменшими членами родини, як навчити їх діяти в різних ситуаціях).
  5. Сайт “Державна служба України з надзвичайних ситуацій”:         головна   –  громадянам  –  дії населення в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру.
  6.  Сайт “Всеосвіта”, #STOP_SEXтинг – свіжі сторінки за тегом:
  7. Правила поведінки в інформаційному просторі під час війни;
  8. Правила критичного оцінювання інформації під час війни.
  9. Методичні рекомендації до наскрізної навчальної програми з позашкільної освіти оздоровчого напряму “Основи безпеки життєдіяльності в умовах бойових дій”, рекомендовано вченою радою Інституту проблем виховання НАПН України:
  10. умови війни: правила та поради;
  11. хімічна небезпека.