Основне меню →

Масниця — своєрідне прощання з зимою та вітання весни

Сьогодні, 21 лютого, колектив відділення РЦ ПТО № 1 м. Кременчука мав чудову нагоду долучитися до національних традицій під час святкування Масниці.

Масниця — своєрідне прощання з зимою та вітання весни. Свята, схожі на це, існують в різних країнах світу, але саме в Україні століттями створювалися унікальні традиції та обряди.

Масниця завжди припадає на останній тиждень перед Великим постом.

Серед українців часто можна зустріти дещо змінену назву свята “Масляна” (“Масляниця”). З’явилася вона на початку 60-х років XX століття, коли Україна входила до складу СРСР. Саме тоді його після довгої заборони знову дозволили святкувати, але замінили деякі українські традиції російськими. Наприклад, замість українських вареників почали вживати російські млинці.

Правильно ж називати це цікаве свято “Масниця”. Чому саме так? Тому що в давнину цього тижня їли тільки “масні” продукти: масло, сир, вареники з домашнім сиром. Масниця вважалася суто жіночим святом, а тому її часто ще називали “Бабським тижнем”. В деяких регіонах України навіть до сьогодні збереглися й інші назви: “Колодій” (через традицію прив’язувати дерев’яну колодку до руки хлопця, який не одружився за рік), “Сиропуст”, “Сирний тиждень”.

Нехай це свято принесе щастя та радість у кожен дім.